Mikä on autismi?
Tässä artikkelissa tutustumme autismin moninaiseen kirjoon. Kerromme, mitä autismi on, ja millaisia erityispiirteitä siihen liittyy.
Autismi pähkinänkuoressa
Autismia voidaan kuvata neurobiologisena keskushermoston kehityshäiriönä. Se aiheuttaa monenlaisia esteitä toiminnalle ja vaikuttaa huomattavalla tavalla autistin elämään. Toisaalta autisteilla esiintuu myös monia vahvuuksia, ja osa pitääkin autismia osana identiteettiään. Sitä ei voi eikä pidä pitää tautina taikka sairautena eikä tavoitteena ole parantua autismista. Autisteille on tyypillistä, että heidän aistinsa välittävät tietoa ja tulkitsevat sitä tavallisesta poikkeavalla tavalla. Nämä tavat ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja eri henkilöt saattavat muodostaa erilaisia tulkintatapoja.
Kun lapsi alkaa harjoitella vuorovaikutustaitoja, ollaan vaiheessa, jossa mahdollinen autismi usein todetaan. Usein autismia ei voi ulkoapäin nähdä, mikä johtaakin siihen, että ympäristö saattaa tulkita väärin autistin käyttäytymistä. Autistista lasta saatetaan esimerkiksi pitää huonosti käyttäytyvänä, vaikka kyse onkin jostakin aivan muusta. Autistin voi esimerkiksi olla vaikea keskittyä ostosten tekemiseen ihmisiä täpötäynnä olevassa kaupassa. Tällöin erilaiset hyvät verkkokaupat, kuten kidsbrandstore.fi voivat auttaa. Netissä myös autistin on helppoa selailla valikoimia omassa rauhassa vaikkapa omalta kotisohvalta käsin.
Kaikki autistit kokevat vaikeuksia sosiaalisen kommunikaation, sosiaalisen vuorovaikutuksen sekä sosiaalisen mielikuvituksen saroilla. Heillä saattaa olla vaikeuksia sanallisen ja sanattoman viestinnän osa-alueilla ja heidän voi olla vaikea tunnistaa taikka ymmärtää toisten tunnetiloja sekä tunteita. Heidän voi myös olla vaikea ilmaista omia tunteitaan. Autistin voi olla vaikea tulkita taikka ymmärtää toisten ajatuksia, toimia ja tunteita.
Aistien erityispiirteiden haasteita
Autisti saattaa olla ali- tai yliherkkä erilaisille aistimuksille. Esimerkiksi hänen kosketustuntemuksensa saattaa olla yliherkkä. Myös ympäristön taustaäänet, kuten vaatekaupan musiikki tai kuulutukset voivat olla autistille vaikeasti kestettävissä. Tällöin vaatteiden sovittelu ja katselu vaatekaupoissa voi olla haastavaa ja jo edelläkin mainittu verkkokauppojen suosiminen on hyvä vinkki.
Erityisiä mielenkiinnonkohteita
Monista haasteista huolimatta monilla autisteilla on myös aivan erityisiä vahvuuksia. He saattavat esimerkiksi olla aivan erityisen kiinnostuneita jostakin tietystä asiasta, ja näin ollen he usein saattavat olla keskimääräistä paremipia juuri tässä tietyssä asiassa. Tämä ominaisuus saattaa ilmetä jo lapsen ollessa hyvin pieni. Mielenkiinnon kohteet voivat olla vaihtelevia taikka pysyviä ja ne saattavat liittyvä lähes mihin aiheeseen tahansa. Mielenkiinnon kohde saattaa myös olla melko epätavallinen taikka erikoinen.
Rutiineja ja toistavaa käyttäytymistä
Autisteille on tyypillistä omiin rutiineihin sitoutuminen. Autisti nauttii rutiineista ja haluaa noudattaa niitä. Lisäksi hän yleensä haluaa ennakoida tulevaisuudessa tapahtuvia asioita. Monelle autistille sopimukset sekä säännöt ovat tärkeitä ja muutokset rutiineissa saattavat tuntua hankalilta.
Kuinka kohdata autisti?
Kohdatessasi autistin on aivan ensimmäiseksi hyvä selvittää, kuinka kyseinen henkilö kommunikoi. Ensisijaisesti tätä kannattaa tiedustella autistilta itseltään, mutta tarvittaessa myös hänen omaisensa taikka muut läheisensä voivat auttaa. Fyysistä etäisyyttä kannattaa pitää tavallista enemmän ja autistin oma tila tulee huomioida. Fyysisen- sekä katsekontaktin välttäminen voi olla tarpeen, jos ne ovat asioita, jotka ärsyttävät kyseistä henkilöä.
Ylimääräisten ärsykkeiden poistaminen ja turha puhe auttavat autistin kohtaamisessa. Ylimääräisiä ärsykkeitä voivat olla esimerkiksi liiallinen lämpö, hajut, valo sekä melu. Tilanteiden rytmittäminen auttaa autistia ymmärtämään, mistä on kyse. Tämä onnistuu parhaiten, kun kerrot tilanteen kulun sekä, mitä tilanteen päätyttyä tapahtuu.
Omassa kommunikoinnissa tulee olla selkeää. Jos annat toimintaohjeita, tee se konkreettisella tavalla. Asioita on hyvä selkeyttää visuaalisesti esimerkiksi kuvien ja piirrosten kautta. Selkeä vuorottelu on kommunikaation kulmakivi. Tämä tarkoittaa sitä, että kerraan vain yksi henkilö puhuu toisen keskittyessä kuuntelemiseen. Ystävällisyys, rauhallisuus ja määrätietoisuus auttavat sinua kohdatessasi autistin.