Erilaiset liikuntaan liittyvät vammat
Yleisimmät liikuntavammat
Liikunta on hauskaa ja hyödyllistä, mutta sen parissa ei aina voi välttyä erilaisilta vammoilta. Liikuntavammat jäävät usein lieviksi, mutta toisinaan niistä saattaa aiheutua ikäviä pitkäaikaisseurauksia. Jalan lihasten ja nivelsiteiden venähdykset ja nyrjähdykset ovat kaikkein yleisimpiä liikunnan parissa sattuvia vammoja.
Vammoja voi sattua kaikenikäisille liikunnan harrastajille, ja erityisesti innokkaat, aktiiviset nuoret ovat vaaravyöhykkeessä loukkantumisten suhteen. Liikunta on hyväksi kaikille, ja sillä on merkittäviä terveysetuja. Kasvuikäisillä lapsilla ja nuorilla nivelsiteet, lihakset ja jänteet ovat kuitenkin luustoa hieman vahvempia, mikä altistaa heidät helposti erilaisille murtumille. Hauskassa urheilun tiimellyksessä sattuu ja tapahtuu, mutta onneksi vammat yleensä korjautuvat.
Liikuntavammat kahtiajako
Liikuntavammat jaetaan yleisesti kahteen luokkaan, eli
- äkillisiin tapaturmiin
- rasitusvammoihin.
Lyhyesti sanottuna äkillisissä tapaturmissa seurauksena on nopea kudoksen
vaurioituminen ja rasitusvammoissa taas kudosten mikrovauriot, jotka syntyvät aina yksipuolisesta
ja ajoittain liiallisesta kuormituksesta. Yleinen ja jatkuvasti kasvava syy erilaisiin rasitusvammoihin urheilijoilla ovat liian lyhyet palautumisajat, mikä tarkoittaa että treenikertojen välillä ei jätetä riittävästi aikaa palautumiselle ja levolle.
Äkilliset tapaturmat
Äkillisiä tapaturmia ovat muun muassa erilaiset nivelsidevammat, murtumat ja lihasvammat.
Nivelsidevammoihin lasketaan kuuluviksi kaikki nyrjähdykset ja venähdykset, eli vammojen syntyminen silloin, kun nivelsiteet antavat periksi nivelten vääntymisen vuoksi. Nivelsidevammoja syntyy helposti suunnistajille, laskettelijoille ja pallopelejä pelaaville henkilöille.
Nivelsidevammat luokitellaan yleisesti osittaisiin, lieviin ja täydellisiin vammoihin. Polven
sivu- ja eturistisidevammat kuuluvat yleisiin nivelsidevammoihin. Ristisidevammoja syntyy puolestaan yleisimmin jalkapalloa, salibandy – otteluita, koripalloa ja laskettelua harrastaville.
Lihasvammoja ovat erilaiset repeämät, ruhjeet ja krampit. Käytännössä lihas voi siis revähtää lievästi tai osittain urheilua harrastaessa tai pelin tuoksinassa. Lihasvammat syntyvät äkillisestä liikkeestä tai suunnanmuutoksesta, kiihdyttämisestä tai nopeasta väistämisestä, kaatumisesta tai jarruttamisesta. Lihasvammojen syntyyn vaikuttavat usein myös henkilön väsymystila, neste- tai lihastasapainon häiriö sekä mahdollinen lihasheikkous.
- Murtumat
ovat usein luunmurtumia, eli jokin ihmisen luun peittämän tukirangan luisista osista yllättäen rikkoutuu, josta seuraa turvotusta, äkillistä kipua, arkuutta, virheasento, tai epänormaalia liikkuvuutta. Murtumia tulee yleisesti ranteeseen, nilkkaan, solisluuhun ja sormiin. Rasitusmurtumasta on kyse silloin, kun luu murtuu vähitellen pitkäaikaisen ja säännöllisen rasituksen seurauksena.
Rasitusvammat
Rasitusvammat ovat hitaasti kehittyviä vammoja, jotka aiheuttavat kudoksissa äkillisten vammojen tyyppisiä muutoksia. Rasitusvammojen oireita ovat muun muassa krooninen kipu, punoitus ja turvotus.
Rasitusvammojen syynä ovat useimmiten yksipuolinen, liiallinen harjoittelu, puutteellinen lihashuolto ja palautuminen, vääräntyyppiset varusteet, ulkoliikunnassa kylmä sää, tekniikkavirheet tai puutteellinen nesteen, tai riittävän energian saanti.
- Selkävaivat
Nuorten selkävaivoihin sisältyvät ryhdin muutokset ja lihaskireydet, jotka ovat jatkuvan
pituuskasvun seurauksia. Nuorten luusto on kypsymätön, joten koordinaatiossa ja kehon hallinnassa saattaa ajoittain olla ongelmia. Puutteellinen lihaskunto, mahdollinen ylipaino, runsas istuminen päivän aikana sekä toisaalta liikunta ilman riittävää palautumisaikaa aiheuttavat monille nuorille erilaisia selkäongelmia. Liikuntaa harrastaessa kaikenlaiset rakenteelliset ja synnynnäiset poikkeavuudet on viisasta huomioida.
Liikuntavammojen välttäminen
Terveellisen ja turvallisen liikunnan monet hyödyt ovat aina kiistattomat.
Toisinaan liikuntavammoja kuitenkin sattuu, mutta ne ovat usein myös vältettävissä. Useimpien liikuntavammojen syntyyn voi vaikuttaa välineiden valinnalla, omalla asenteella harjoittelumääriin sekä liikuntamuodon valinnalla. Useimmissa liikuntahalleissa on tyylikkäät ja kestävät, mutta pehmeät listat, jotka osaltaan auttavat pitämään liikkujan jalkoja kunnossa.
Vähennä tapaturmariskiä liikunnan yhteydessä
- Opettele tiedostamaan harrastamasi lajin olennaiset riskit
- Hanki lajissa tarvittava tieto ja hyvä peruskunto
- Lämmittele ennen liikuntasuoritusta
- Pidä lepotaukoja ja varaa riittävästi aikaa palautumiseen
- Älä harrasta liikuntaa sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena
- Valitse lajiin sopivat varusteet ja jalkineet
- Käytä erilaisia suojuksia, jos niitä harrastamassasi lajissa tarvitaa