Puhevaikeuksiin apua puheterapiasta
Milloin tunnistetaan puheen tuottamisen vaikeus
Kun lapsi syntyy, lapsi oppii puhetta matkimalla vanhempiensa ja hoitajiensa ääntä. Hän seuraa katseellaan kasvattajan ilmeitä ja huulten liikkeitä ja alkaa toistaa ääniä, jotka ovat tavallisimpia. Jos lapsi ei ole oppinut puhumaan kaksivuotiaana yhtään, kannattaa neuvolassa ottaa puheeksi, että puhe ei ole kehittynyt. Silloin tarkistetaan lapsen kuulo tai mahdollinen muu kehityksen häiriö. Neuvolan kautta autetaan lasta saamaan erityisiä tutkimuksia puheen tuottamisen ongelman selvittämiseksi ja lapsi vanhempineen saa lähetteen sairaalan neurologille, psykologille ja tarvittaessa kuulontutkijalle. Voi ilmetä, että lapsi tarvitsee puheterapiaa, joka on lapsen puheen häiriön kuntouttamista ammattilaisen avulla. Aikuisetkin voivat tarvita puheterapiaa sairauden tai vammautumisen jälkeen. Tarve selvitetään terveydenhuollon tutkimuksissa ensin.
Kun puhevaikeuden laatu (kirjaimen muodostaminen, afasia, dysfasia, aivojen verenkierron häiriö yms.) on selvitetty, asiakas voidaan lähetteellä osoittaa lähimmälle puheterapeutille, joka on yliopistossa suorittanut laillistetun puheterapeutin tutkinnon. Puheterapeutille tulee myös toimittaa kopiot sairaalan tutkimuksista, jotta hän tietäisi, mitä on asiakkaan tilanteen taustalla.
Puheterapeuttia avustavilla henkilöillä ei ole oikeutta antaa puheterapiaa, mutta avustavat täysin puheterapeutin ohjeiden mukaan istunnossa. Avustaja auttaa etäpuheterapiaa valmistamalla materiaaleja, ottamalla asiakkaan vastaan, ohjaamalla terapiaistunnon aikana harjoitteissa sekä tukemalla vanhempia. Hänen kuuluu pitää etäpuheterapiatilat järjestyksessä ja tietokonelaitteet käyttökunnossa ja tarvittaessa ilmoittaa välittömästi yhteyshäiriöistä ja saada ne toimimaan tai sopia uudesta ajasta katkoksen takia. Etäpuheterapiaa on joskus tilattu päiväkoteihin tai hoitolaitoksiin, jos lapsella on henkilökohtainen avustaja, joka voi hoitaa etäistunnon valvonnan erillisessä huoneessa. Yleensä lapsi oppii paremmin ilman huoltajan läsnäoloa, mutta jos lapsi on arka, saa huoltaja tai saattaja olla läsnä puheterapiassa.
Puheterapeutilla ja häntä avustavilla henkilöillä on täydellinen vaitiolovelvollisuus koskien lasta, terapiaistuntoja sekä vanhempia. Kuitenkin, jos puheterapeutti epäilee, että lapsen puhekyvyttömyys johtuu kodin turvattomuudesta, hänen tulee tehdä lastensuojeluilmoitus. Puheterapeutteja on saatavina kunnallisina sekä terveydenhuoltoalan yrityksien palkkalistoilla sekä itsenäisinä yrittäjinä, jolloin puheterapeutti voi olla laskuttava kevytyrittäjä frilansfinans.fi tai hänellä voi olla toiminimi. Jos lapsella on vain pieni puhevika, voivat vanhemmat ostaa puheterapiapalvelut ilman neuvolan tai sairaalan tutkimuksia. Esimerkiksi etäpuheterapiat ovat oiva keino korjata s- tai r-vika, joka on yleistä maahanmuuttajilla, jotka ovat ensin puhuneet muuta kieltä kuin suomea äidinkielenään.
Terapiaistunnon järjestäminen lapselle sopivaksi
Lapsella voi olla vaikeuksia tuottaa joitakin kirjaimia. Tällöin puheterapeutti tekee ensin kuvien avulla kokeen, jossa selvitetään, missä kirjaimissa lapsi tarvitsee kuntoutusta. Lapsi nimeää esitettyjä kuvia. Tämän jälkeen puheterapeutti päättää käytettävistä materiaaleista kuntoutuksen tukemikseksi. Jos lapsella on autismia, hänellä tulisi aina olla hoitaja tai omainen mukana istunnossa tukemassa lasta, joka voi hermostua harjoituksista yht’äkkiä. Myös ylivilkas tai hermostunut lapsi tarvitsee saattajan rauhoittavaa läsnäoloa. Lapsen jännittämistä pyritään lieventämään terapiatilassa olevilla
- leluilla,
- peleillä,
- kuvilla,
- muovailuvälineillä,
- käsinukeilla ja
- palapeleillä,
mutta niitä käytetään yleensä terapiaistunnon välillä tai loppuvaiheessa, jos lapsi on levoton ja ei jaksa keskittyä kokonaista tuntia. Puheterapeutti kuitenkin ohjeistaa, milloin lapsen tulee palata harjoittelemaan hänen kanssaan puheen tuottamista. Joskus lapset yrittävät määräillä puheterapeuttia tai avustajia ja kontrolloida käyttäytymisellään istuntoa ja vaatia vanhemmiltaan jotakin palkkioita istunnosta. Lasta auttavien tulee olla rauhallisia silloin ja selittää tarkoin lapselle, miksi pitää noudattaa puheterapeutin ohjeita juuri sillä hetkellä. Jos lapsi on uninen, sairas tai levoton, voidaan puheterapia tarvittaessa siirtää toiseen kertaan. Määräaikaan peruuttamattomasta terapiatunnista menetetään puheterapiakerta ja se laskutetaan myös. Tärkeintä on lapselle onnistumisen elämys. Onnistumisen elämykset helpottavat lapsen oppimista, keskittymiskykyä ja edistävät kuntoutumista arjen haasteisiin.