Miten ADHD:ta voidaan hoitaa?
Jotta ADHD:ta voitaisiin hoitaa, on lapsen ensin saatava diagnoosi, jonka saamisen jälkeen tarjolla on erilaisia hoitovaihtoehtoja. Kerromme tällä sivulla lisää näistä vaihtoehdoista.
Psykososiaaliset hoitomuodot
ADHD:n hoidossa erilaisilla psykososiaalisilla hoitomuodoilla on tärkeä merkitys. Lapsen ohjaaminen arjen tilanteissa sekä erilaiset kasvatukselliset tukikeinot ovat erittäin tärkeitä, jotta ADHD:sta kärsivä lapsi pärjäisi ryhmätilanteissa. Näitä tukikeinoja pitäisi olla käytössä sekä koulussa että kotona. Lapsi saattaa tarvita myös puheterapiaa tai toimintaterapiaa tai hän saattaa hyötyä neuropsykologisesta kuntoutuksesta. Erilaiset vertais- ja tukiryhmät voivat myös auttaa ADHD-oireiden kanssa elämisessä. ADHD:n varhainen havaitseminen on tärkeää, jotta kuntoutus ja tukitoimet voidaan aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ennuste on sitä parempi, mitä pikemmin erilaiset tukitoimet on aloitettu. Jos ADHD jää hoitamatta, lisääntyy henkilön riski psykiatrisiin häiriöihin, syrjäytymiseen ja päihteiden liikakäyttöön.
Lääkehoito
Myös lääkehoidosta voi olla apua ADHD-diagnoosin saaneelle lapselle. Oikeanlainen lääkitys helpottaa keskittymistä ja tämän ansiosta lapsi saa aikaisempaa useammin onnistumisen elämyksiä. Lääkehoito ei kuitenkaan yksin riitä, vaan erilaisia tukitoimia tarvitaan lääkehoidon tukena. Tärkeintä ADHD:n hoidossa on huomioida hoidettavan henkilön yksilölliset tarpeet. Hoidon tulee myös olla kokonaisvaltaista sekä pitkäjänteistä. Sen tulee ottaa huomioon lapsen oireet sekä hänen perhetilanteensa. On tärkeää, että lapsen vanhempien lisäksi myös muut lapselle merkitykselliset aikuiset saavat riittävästi ohjausta sekä tietoa lapsen tukemiseen ja ohjaamiseen.